Реєстрація
На головну Зв’язок RSS

СтаттіВесілля

Переглядів 5900

Львівська коровайниця Марія Модла

Стати коровайницею не лише почесно, а й вельми непросто.
По-перше, потрібно вміти працювати з тістом: знатися на всіх тонкощах його приготування.
По-друге, весільний коровай – це обрядовий хліб. А до тих, хто його пече, особливі вимоги. Коровайниця повинна бути одружена, і не просто одружена, а щаслива у шлюбі. Окрім того, вона мусить бути ще й мамою хороших дітей. Відтак вважають, що така щаслива в особистому житті жінка через випікання короваю поділиться своїм щастям і з молодятами.
Більше сотні короваїв спекла за свій вік львівська коровайниця Марія Модла (моб. тел.: 067 855 80 70). Пекла і для знайомих, і для незнайомих людей. Для свого сина впоралася з короваєм за ніч.  Хоча,  - каже, - що зазвичай на виготовлення пишного весільного короваю витрачає два дні: один день пече, а інший – прикрашає.
Свій шлях коровайниця розпочала звичайним пекарем, закінчивши у 1972 році Львівський ліцей харчових технологій. І лише 15 років тому почала пекти короваї. У той час вже і вона, і знайомі мали нагоду пересвідчитися: шлюб у пані Марії вдалий і щасливий. Та й дітей виховала добрими і порядними. Тішиться двома внучками , доброю невісткою та зятем-священиком. Отож, справжнім сімейним щастям і затишком через випікання короваю може поділитися щиро.
Нині пані Марія працює у Львівському ліцеї харчових технологій (Львів, пл. Данила Галицького, 8). Усі його працівники замовляють короваї у неї. Знають: якщо Марія Ільківна спекла на весілля коровай, то життя у молодої сімї буде щасливим.
Якої б величини чи пишності коровай не замовляли, пані Марія пече його з однакового тіста – здобного. Намагається продуктів брати до пари. Наприклад. Бере 14 яєць, 4 кг борошна, 800 грамів цукру та ще всього потроху, але до пари.
Кожен поверх короваю пече окремо. І вже потім готові коржі скріплює шашличними шпажками.
Прикраси  на коровай робить зі звичайного прісного тіста: їх до короваю прикріплює або зубочистками, або ж дрібніші з них – листочки, квіти -приклеює яєчним білком.
Ціна короваю, спеченого пані Марією, залежить насамперед від того, скільки і яких продуктів довелося використати, і скільки праці пішло на оздоблення найголовнішого весільного хліба. Звичайний одноповерховий двокілограмовий коровай коштує від 80 гривень. А триповерховий красень зі складним оформленням обійдеться максимум у 400 гривень. Щоправда, замовити його варто заздалегідь: принаймні за тиждень до урочистостей, у крайніх термінових випадках – за 2 дні до події.
Каже, що універсальних рецептів короваю, як і рецептів щастя бути не може. І в те, і в те потрібно вкласти працю і душу. Лише тоді обов’язково буде коровай смачним та пишним, а життя щасливим і довгим.

Додати в Twitter

Фото ↴

Всього: 3