Реєстрація
На головну Зв’язок RSS

СтаттіВесілля

Переглядів 1010

Приготування до Св.Таїнства Вінчання

"Мудрість розумного свою дорогу знає,
 але нерозум безумних збиває з дороги."

(Пр. 14:8)

 

Шлюб — особливо величава і таїнственна форма взаємостосунків, задумана і започаткована Богом, зв'язок оснований на взаємній любові і самопожертві, яка повинна продовжуватися все життя. Але багато з нас живуть сьогодні в уявному світі, бо думають, що шлюб дасть відповідь на всі наші проблеми або чудом перетворить нашу половину в принцесу або принца.

Слово Боже, яке ми чуємо у часі Св. Таїнства Вінчання закликає нас бути мудрими, розважливими і добре обдумати свій намір, можливість і шлях яким прийдеться прямувати нам у подружжі до спільної цілі. Щоб допомогти молодим людям у їхній нелегкій праці упізнання і прийняття помічника у зростанні в любові,  Церква пропонує нареченим курс Безпосереднього приготування до Св. Таїнства Подружжя.

 

Не обманюйте себе,
 — з Бога насміятись не можна: що людина сіє, те й жатиме!"

 (Гал. 6:7)

Важко вести розмову про приготування до Св. Таїнства у світі, де під релігією і релігійними обов’язками  дуже часто розуміють у кращому випадку культурні традиції родини чи нації,  щодо тих чи інших дійств, які відбуваються у Церкві чи у присутності священнослужителя. Де не існує живого пережиття присутності Бога живого між своїм, вибраним народом. Де взаємні обов'язки чоловіка і дружини вже не рахуються необхідними.

Од­нак потрібно пам’ятати, що шлюб будується якраз на обов'язках, і Бог, Який встановив шлюбний завіт, осміяний і принижений не буває. Створюючи добрий фундамент для шлюбу, перш ніж ми засвідчимо прийняття Божого дару, яким для нас є кохана особа, нам необхідно дізнатися як можна більше про себе, про свого майбутнього чоловіка або дружину і про Божий задум стосовно подружжя.

 

"Придбати собі мудрість це дорожче над золото,
 набути ро­зум це цінніше над добірне срібло"

(Пр. 16:16).

 

Освідчення у коханні наповнює наше життя надзвичайною радістю, якою ми прагнемо поділитися з нашими батьками, родиною, товаришами, що у свою чергу дає поштовх до розпочинання приготування до весілля.  

         Ми шукаємо приміщення для забави, ми завчасно розшукуємо і подаємо заяву до РАГСУ, ми з останніх сил прагнемо підібрати і купити все необхідне для належної, неподібної до інших церемонії шлюбовання. Але як часто забуваємо про необхідні справи щодо особистого, внутрішнього приготування до цієї єдиної митті нашого життя. Приготування, яке б дозволило нам краще зрозуміти очікування і побажання один одного, щодо:

-любові;

-особистої мотивації для вступу у шлюб;

-власних духовних цілей і побажань;

-особистих уяв про місце чоловіка і жінки у шлюбі і їхньої взаєвідповідальності;

-особистих обов'язків перед майбутньою сім'єю;

-особистих поглядів на статеве співжиття у шлюбі;

-особистих побажань відносно дітей;

-особистих поглядів у сфері грошей;

-особистого способу налагодження конфліктів;

-особистого шляху боротьби з гнівом;

-проводження вільного часу.

                

 

"Без поради розпочате діло розбивається, як же порадників доволі

- воно сповниться"

(Пр. 15:22).

Безпосереднього приготування до Св. Таїнства Подружжя — це практичні поради і настанови, які даються май­бутнім чоловікові і дружині, які визнають себе послідовниками Євангелії – Доброї Новини про Бога Отця, який так полюбив світ, що Сина свого єдинородного віддав за спасення світу у Дусі Святому, а також які приймають Його у Святих Таїнствах і живуть основами віри Христової Церкви. Приготування відбуваються у формі зустрічей, які провадять священнослужитель, лікар і психолог.

 

•      Священнослужитель пригадує молодим людям основи християнського світогляду, щодо покликання людини, місця Бога і Церкви у житті людини її сім’ї, а також пояснює значення і символізм послідовності дійства Св. Таїнства Вінчання.

•      Лікар дає поради та інформацію про гене­тичні проблеми, статеві стосунки у подружжі, вагітність і знайомить молодят з основами природного планування дітонародження.

•      Психолог висвітлює  питання  міжособових стосунків, полагодження сімейних конфліктів.

 

"Ходячи у правді з любов'ю, зростаймо в Тому, Який є Голова, Христос"

(Еф. 4:15).

Безпосереднього приготування має за метудопомогти парі, яка вступає в шлюб встановити відкриті і чесні стосунки з Богом і один з одним. Молодята вчаться пам’ятати, що любов виявляється у подружньому житті через спілкування: 

•      Спілкування — це вміння приймати, цінувати, ділитися і розуміти один одного за допомогою слів і без них.

•      Спілкування — це вміння слухати і відповідати належно з повагою.

•      Спілкування — це готовність бути чесним, відкритим і відповідальним.

 

"Розумного серце здобуває знання, й мудре вухо про знання тільки дбає"

(Пр. 18:15).

 

          У часі зустрічей ми вчимося говоритипро свої почуття, намагаємося допомогти один одному відкритися і поділитися  надіями, мріями і сподіваннями відносно майбутнього подружжя. Якщо до шлюбу не налагодимо спілкування, то ми можемо опам'ятатися надто пізно і прийти до висновку, що у нас мало спільного. Приготування до подружнього життя — гарна можливість відкрити двері до повноцінного спілкування. Спілкування, яке не обмежується лише коханим, а відкриває нам Бога Отця який дарує нам кохану особу, а в ній відкриває нам Тайну Любові, та очікує, що дар буде прийнятий  і  не осквернений.

 

                       

            Матеріал підготував о. Олексій Коростіль,

відповідальний за безпосереднє приготування

до Святого Таїнства Подружжя

при церкві Різдва Пресвятої Богородиці

(Львів, Сихів)

Додати в Twitter