Реєстрація
На головну Зв’язок RSS

СтаттіВесілля

Переглядів 900

Як обирати тамаду.

         Мабуть найважчим завданням молодят буде вибір тамади. Адже це людина, котра повинна створити атмосферу свята, координувати роботу, музикантів, кухні, артистів шоу-програми, повести за собою всіх гостей, словом зробити свято веселим, цікавим та незабутнім. Як же не помилитися у виборі? І де взагалі водяться тамади? Зараз попробуємо з’ясувати це питання.

         Крок перший. Коли починати шукати тамаду?

         Відповідь дуже проста – як тільки Ви визначилися з датою і місцем весілля. Навіть якщо ця подія має відбутися через рік. Хороший тамада замовлений на багато місяців наперед, а ще якщо Ваше весілля має відбутися в «час-пік» (липень-серпень), тоді рік – оптимальний термін. Тільки не подумаєте, що я хочу Вас налякати, просто відтягувати пошуки тамади просто нерозумно. За місяць до весілля Ви ризикуєте замовити тамаду-почтківця, а за два тижні шанси на тамаду складатимуть 1-2 %.

         Крок другий. Де шукати тамаду?

      Найдієвіший і найпростіший варіант – звернутися до ОБС (Одна Бабка Сказала), тобто розпитати родичів, друзів, знайомих, колег о роботі, в яких недавно було весілля, ч не підкажуть вони Вам якусь цікаву кандидатуру. Як правило, хороша якісна робота ведучого запам’ятовується і його координати записуються в сімейні архіви. В ідеалі, якщо Ви були на весіллі в когось і побачили гарного тамаду.
         Другий спосіб – звернутися до Інтернету. Професіонали своєї справи давно вже активно використовують цей інформаційний простір. Тут можна побачити фото, часом уривки відео, почитати, що людина про себе пише.
         Переглянути оголошення в спеціалізованих виданнях, яких в кожному місті завжди є кілька. Тут потрібно звертати увагу на стиль та манеру написання оголошення – таким же буде й стиль ведення.
     Звернутися до святкової агенції. Тут Вам запропонують великий каталог ведучих і зорієнтують в цінах.

         Крок третій. Які запитання слід поставити тамаді?

         При першій зустрічі з тамада дою Ви маєте поставити йому кілька запитань. Ось приблизний їх прелік:

1. Чи вільний він у день Вашого весілля? (це питання можна поставити і по телефону не витаючи час на зустріч).

2. Коли розпочинається його робота і коли вона закінчується?

3. Яку програму він може запропонувати на Ваше свято? (точний перелік конкурсів вимагати не потрібно, просто вияснити на прикладі одного-двох загальну манеру ведення)

4. Чи знає ін хороших музикантів з якими співпрацює? (краще взяти тамаду і музикантів, які вже разом «спрацьовані»)

5. Скільки коштують його послуги? (Вас однаково повинна насторожити і надто низька для Вашого регіону ціна, і надто висока).

6. Коли і як потрібно розраховуватись? (Загальновизнаною є практика авансу і остаточного розрахунку образу після завершення роботи.)

7. Чи працює з ним у парі ще хтось? (звукооператор, асистентка)

8. Що входить у цю вартість? (транспортні видатки, необхідний реквізит, додаткове технічне забезпечення.)

9. Що потрібно від Вас для проведення весілля? (як правило, це можуть бути призи у вигляді, брелоків, іграшок, невеличких кумедних сувенірів і д. т.)

 

            Крок четвертий. Що Ви повинні розповісти тамаді?

            Для того, щоб тамада зрозумів, яке весілля Ви хочете, розкажіть йому:

1. Де і в якому залі буде відбуватися Ваше весілля.

2. Якою мовою необхідно вести весілля.

3. Скільки орієнтовно гостей Ви очікуєте.

4. На котру годину Ви запрошували гостей до залу.

5. Весілля в якому стилі Ви хочете. (чи це буде більш традиційне весілля чи більш сучасне.)

6. Хто буде присутній з найближчих родичів.

7. Привітання-тости кого з госте Ви хотіли б обов’язково почути.

8. О котрій годині планується завершення весілля.  

                  Крок п’ятий і останній. Як  же визначитися?

                  Ось Ви, після кількох днів, а може й тижнів виснажливих пошуків зі всіх побачених кандидатур, відібрали двох чи трьох, котрі відповідають Вашим вимогам і цілком прийнятні в ціновому плані. Кого ж з них взяти?  Можу дати легеньку підказку: всі ведучі, котрі залишилися у Вашому списку, зроблять для Вас чудове весілля і приблизно на одному рівні, тому вибрати слід того, до кого відчуваєте найбільшу симпатію. Бо весілля, насамперед, Ваше свято і Вам має бути легко і приємно спілкуватися з Вашим тамадою.

                  Крапка. Що далі?

                  Ось Ви і визначилися з тамадою на ваше весілля. Не гайте часу – загальновизнаним елементом згоди між Вами та тамадою (як і з музикантами, фотографом, відео оператором і всіма решта) є аванс. Він може складати від символічної суми в 50 гривень до половини вартості всіх послуг. Тамада, котрий вимагає більше – зразу повинен викликати у Вас підозру. І жоден тамада не вважається замовленим до отримання авансу. Це важливо – запам’ятайте, інакше в свій святковий день ризикуєте залишитись без тамади.

Додати в Twitter


Коментарі
Тетяна із Вінниці 11.08.2009

Знаєте, все, що ви пишете, просто, доступно і без зайвого пафосу. Якби я зараз виходила заміж, мені б ваші поради стали у пригоді. А так - без досвіду і підказок - обирала тамаду навмання. А в цілому, ви праві: житейської інтуїції і особистої симпатії інколи досить.