Реєстрація
На головну Зв’язок RSS

СтаттіВесілля

Переглядів 36685

Обов`язки старости на сучасному весіллі

Кожна молода пара, яка вирішила створити сім’ю, хоче, щоб їх весілля пройшло якнайкраще. У народі кажуть: «Як пройде весілля, таким буде й життя». Адже весілля це не просто бенкет чи гуляння, а своєрідне обрядове дійство. Структура традиційного українського весілля складалось століттями, вона містить обряди, порядок дій та вимагає присутності певних дійових осіб, і в більшості своїй, незмінна і в наш час. Однією із таких незмінних речей є присутність на весіллі обраного молодими та їх батьками весільного старости. Як свідчать етнографи, за весільного старосту обирали поважного дядька з боку молодого, який був одружений і мав досвід старостування, досконало знав звичаї і традиції, вмів гарно співати, жартувати, розсаджував за столи гостей, розливав горілку, ділив коровай.

Та у наш час, після появи тамади та ведучого на весіллі, обов’язки та вимоги до старости дещо змінилися.

         Не треба плутати старосту з тамадою, адже їх ролі  у весільному дійстві є різними. То ж давайте розглянемо, що повинен робити сучасний весільний староста:

  • Як і багато років тому, старосту переважно обирають серед родичів. А щоб він вирізнявся серед інших гостей, його або перев’язують вишитим рушником, або чіпляють йому букетик, відмінний від усіх інших.
  • Староста зранку приїжджає до нареченого додому, перед тим як він буде просити благословення у батьків. Староста звертається до батьків з такими словами: «Став ваш син перед вами, як свіча перед образами, просить благословення і от отця, і от матері, і от братців, і от сестер, щоб простили, благословили і на свій хліб вирадили...». Батьки в такому разі відповідають: «Най бог благословить». Тоді з хлібом сідають в кімнаті батьки, дідусь з бабусею, хрещені батьки, родичі. Наречений їм кланяється і просить в кожного благословення
  • По дорозі до нареченої староста несе весільний коровай.
  • Під час викупу нареченої староста торгується разом із дружбами
  • Коли викуп завершено, молоді з дружбами та дружками, з родиною заходять додому до нареченої просити благословення. Староста знову звертається до батьків зі словами: «Стали ваші діти перед вами, як свіча перед образами, просять благословення і от отця, і от матері, і от братців, і от сестер, щоб простили, благословили і на свій хліб вирадили...». Батьки відповідають: «Най бог благословить», сідають в кімнаті. Наречені їм кланяються і просять в кожного благословення
  • По дорозі до РАГСу та церкви староста несе коровай. Там він активної ролі не відіграє.
  • У ресторані, вже після того, як гості закінчать вітати молодят і будуть розсаджені за столами, староста, за старим українським звичаєм, пропонує усім разом помолитися за новостворену сім’ю. Деколи замість старости це робить тамада.
  • Під час застілля староста часто ходить між гостями, знайомить родичів нареченої та нареченого між собою, часом і пригублюючи чарку-другу. Але саме пригублюючи, бо в кінці весілля у старости ще буде відповідальний обов’язок
  • Часто, особливо коли на весіллі немає тамади, староста починає співати народні пісні. Адже яке українське весілля обходиться без пісні!
  • У деяких місцевостях коровай ділять між молодими та гостями наприкінці весілля. І саме старості припадає виконувати цей поділ. Він вирізає верхівку короваю і підносить її молодим. Молодята беруться з двох боків за верхівку і ламають її. Вважається, що у кого буде більший кусок, той і буде головою сім’ї. Далі староста ріже коровай, а дружби і дружки роздають його гостям.
  • Коли весілля закінчується, традиційно співають «Многая літа» для молодят, їх батьків, всіх гостей. Староста говорить свої побажання для молодої сім’ї, висловлює подяку гостям від імені батьків молодих. Часто це робить і тамада, якщо він є на весіллі.

Як бачимо, обов’язки старости починаються з самого ранку і закінчуються вже після завершення весілля. У кожній місцевості є ще багато різних обов’язків старости, а в цій статті описані лише основні із них. Часто на допомогу старості обирають ще і старостівну. Переважно вона із родини нареченої.

Протягом усього весілля староста повинен бути «у формі», допомагаючи молодим, їх батькам в організації свята. Тому завжди потрібно добре подумати, хто із родичів підійде на таку відповідальну роль старости.

відеооператор
Ольга ДУДНИК
Додати в Twitter


Коментарі (48) Показати